Sint Jansstraat no.43

Tweede toegang

De nieuwbouw tussen no. 41 en no. 49 is ontworpen door AWG-architectengroep. Woonstichting De Key wilde op deze plek in de Sint Jansstraat nieuwe panden die aan zouden sluiten op de oude bebouwing. Voor de bewoners moesten er buitenruimten komen en in de steeg een gemeenschappelijke plek.

Met een gesloten huizenrij zou het zicht op de steeg verdwijnen. De architecten wilden het zicht behouden omdat stegen karakteristiek zijn voor het blok. Ook rekening houdend met de overige wensen werd besloten om in de Sint Jansstraat nog een tweede toegang te maken.

Woningen met luchtbrug

Het oppervlak in het pand aan de linkerzijde van de toegang was te klein voor één woning. Bovendien zou een balkon aan die kant het licht uit de steeg weghouden.

De oplossing werd gevonden in de bouw van een luchtbrug tussen de kamers van één woning. No.41 heeft links één kamer en aan de rechterzijde twee kamers en een balkon. Het totale oppervlak van de woning is 70m².

Boven op de luchtbrug is vanuit het trappenhuis aan de rechterzijde een overgang naar een woning aan de linkerzijde. Deze woning, op no. 47, heeft twee verdiepingen en een dakterras.

Houten vloer

Omdat de twee gedeelten van de woning op no. 41 smal zijn en de vloeroverspanning gering, was het mogelijk de vloeren van hout te maken. Dat had als bijkomend voordeel dat er bij de bouw in de smalle steeg geen zwaar materieel nodig was voor het storten van beton.