Sint Jansstraat no.35

18de eeuws pand met halsgevel

Dit pand is in 1724 gebouwd. Het heeft een halsgevel. Het pand stond, zoals meer voorkwam in het blok, via een doorgang in verbinding met een achterhuis. In de top is het jaartal afgebeeld en is een steen met een kalf zichtbaar. Boven de winkelingang is een bijzondere tussendorpel met een uit hout gesneden stierenkopje.

Het pand verkeerde tot de start van het project in 2002 in dramatisch slechte staat. Bij de restauratie is zoveel mogelijk van het oude pand behouden en zijn oude elementen hergebruikt.

Van slachten tot strijken

In de tweede helft van de 19de eeuw tot halverwege 20ste eeuw was in de winkel een slagerij gevestigd. De slagerij was gestart door Duitse immigranten de broers Meuser. Carl Meuser woonde met zijn vrouw en drie kinderen boven de zaak. Na het overlijden van Carl in 1898 werd de zaak overgenomen door slager R. Triest. In de jaren ’30 sloot de slagerij en kwam in de winkel een ‘wasch- en strijkinrichting’.

De kalf in de top en het stiertje boven de deur bleven en ook de slagershaken hangen nog in de winkel. In het achterhuis is nog een 18de eeuwse schouw van een haard waar worsten in gerookt werden.

Het woonhuis boven de winkel heeft de entree in de Leidekkerssteeg.