Sint Annenstraat no. 10

Reconstructie met oorspronkelijke gevelsteen

Dit pand is een reconstructie van een pand uit 1565. Ook dit pand was in de tweede helft van de 20ste eeuw totaal vervallen. Het is volledig gedemonteerd en naar voorbeeld van historische bouwtekeningen opnieuw opgetrokken.

Het pand heeft een vernieuwde gevel waarin de oorspronkelijke gevelsteen teruggeplaatst is. De gevelsteen dateert uit de eerste helft van de 17de eeuw. In 1928 werd er door de samenstellers van de monumentenlijst nog ‘bloedworst met spekjes’ in gezien.

 Betekenis gevelsteen

Tijdens een grondige restauratie in 1991 werd de afbeelding duidelijk. De steen heeft te maken met de bloeiende lakenhandel die vanaf de 14de eeuw tot in de 17de eeuw in deze buurt plaatsvond.

De zogenaamde spekjes zijn de lakenloodjes die, na keuring door de staalmeesters, gehecht werden aan de rollen lakense stof. De geweven wollen stoffen zijn in stevige linnen hoezen verpakt.

De betekenis van de beer met halsband en de burcht is onduidelijk. Mogelijk heeft de beer te maken met de toenmalige export van laken naar de Oostzeegebieden.

Deurkalf

Het naastgelegen pand is uit de 18de eeuw en heeft een gave onderpui met een rijkbesneden deurkalf. In tegenstelling tot de panden no. 10 tot en met no. 16 is bij de restauratie van dit pand gebruik gemaakt van de oorspronkelijke materialen.