Oudez. Voorburgwal 98

17de eeuws pand

Dit pand heeft een halsgevel uit de eerste helft van de 18de eeuw met achter de gevel een ouder pand. Uit onderzoek van het hout van de balken bleek dat dit pand veel ouder is dan aanvankelijk werd gedacht en dat het al in 1605 is gebouwd.

Gerestaureerd in 2011

Het pand verkeerde, voor de restauratie in 2011, in dramatisch slechte staat. Vooral de linker bouwmuur was ernstig verzakt. Bij de restauratie is veel van het oude pand behouden en zijn oude elementen hergebruikt. Alleen de achtergevel en een uitbouw aan de achterzijde zijn vernieuwd.

Opmerkelijk is dat de linkerzijde 20 centimeter lager is dan de rechterzijde. Dit is gedeeltelijk gecorrigeerd door de ruimten tussen de bouwelementen op te vullen. De vloer in het woongedeelte is waterpas gemaakt.

De gevel was oorspronkelijk donkerbruin geolied. Het diepzwart van de huidige olie zal in de loop der tijd wat matter worden.

Alle restauraties en renovaties in het project Blaauwlakenblok vielen van 2002 tot 2012 onder de verantwoordelijkheid van Architectenbureau Vincent Smulders BNA.

Oude muurreclames

Sommige oude muurreclames worden tegenwoordig weer goed leesbaar gemaakt. Begin 19de eeuw werkte in dit pand de firma Vogelpoel en Noorwegen in de sector ‘expeditie, opslag en assurantie’. Het hoofdkantoor zat aan de overkant op Oudezijds Voorburgwal no. 151.

 

Gevelsteen  ‘Drie gouden haringen’

Onder de hijsbalk is een ondersteboven ingemetselde gevelsteen met ‘drie gouden haringen’; het wapen van Zandvoort. Mogelijk kwam een van de eerdere bewoners uit Zandvoort, ooit een dorp van haringvissers.

Steen ‘Oranjeboom’

Boven de hijsbalk, in het fronton, is een gerestaureerde steen uit het einde van de 18de eeuw met de afbeelding van een sinaasappelboom. De toenmalige bewoner liet met deze ‘oranjeboom’ zijn steun aan de stadhouder (behorend tot ‘het Huis van Oranje’) blijken.

* klik op de afbeeldingen voor de vergroting