Oudez. Voorburgwal 148 – Blaauwlakensteeg

Witte schatkist met gesluierde façade

Woonstichting De Key gaf voor deze plek de opdracht om een ‘praktische, flexibele, betaalbare en duurzame’ sociale huurwoning te bouwen; een eenvoudig strak huis met 4 gevels. De huidige huurder woonde daarvoor in een woning gevuld met kleur, kunst, verzamelingen en herinneringen, een plek waar elke hoek en muur benut werd.

Met deze huurder in gedachten ontwierp bureau Abbink X de Haas architectures de woning en bijbehorend atelier als een ‘witte schatkist met een gesluierde façade’.

Kunstwerk ‘Damast’

Kunstenaar Chris Kabel kreeg de opdracht de sluier te voorzien van een beeld. De aluminium platen zijn geperforeerd. Door de 48.000 zeshoekige uitsparingen omhoog of omlaag te buigen ontstaan lichtspelingen en schaduwwerking die de wand haar damastachtig patroon geven.

Het pand is 185m2 groot. Het kunstwerk is vanuit de Warmoesstraat te zien en ook bij openstelling van de stegen wat gebeurt tijdens kunstkijkroutes en op monumentendagen.

Weeftechniek

Damast is een weeftechniek, waarbij de tekening in de stof vooral vanuit een bepaalde hoek goed te zien is. Dit effect ontstaat doordat de voor- en de achtergrond vrijwel dezelfde kleur hebben. In vroegere eeuwen was damast alleen van zijde. Tegenwoordig kan damast ook van katoen, linnen en wol zijn. Het woord ‘damast’ is afgeleid van de naam van de stad Damascus.

Link met voormalige lakenproductie

Tot in de 17deeeuw werd in de stegen van het blok vooral het zware en grove werk binnen de lakenproductie gedaan. Vervolgens werden elders patronen en motieven op de stoffen aangebracht. Soms hadden de decoraties een bijzondere kunstzinnige kwaliteit.

Het ‘gesluierde’ pand roept associaties op met verfijnde textiele vormen. Daarnaast past het kunstwerk, door een zekere tijdloosheid die het uitstraalt, goed bij de historische omgeving.