Oudez. Voorburgwal 136

18e eeuws pand met klokgevel

Dit pand is in 1733 gebouwd. Het heeft een klokgevel in de wat zware en pompeuze Lodewijk XIV-stijl. Aan de zijgevel is bij het zoldergedeelte een goederenluik met rolelement.

In een voormalig pand op dit adres woonde in 1585 bierhandelaar Hendrick Lenertsz. Pot. De tonnen bier werden voor de deur op de kade geladen en gelost.

Admiraal Tromp

Het deurstuk ‘Admiraal Tromp’ is bij de bouw van het nieuwe pand in 1733 aangebracht. Admiraal Cornelis Tromp (1629-1690), zoon van beroemde zeevaarder Maarten Harpertsz, staat in een heldenpose. Hij draagt een pantser met dijstukken. Globe, commandostaf, een half uitgerolde zeekaart bij de hand. Personeel reikt hem de helm aan. De riemgesp is zichtbaar en de diamantjes op het medaillon glimmen.

De Gouden Leeuw

Zijn trots, het schip ‘De Gouden Leeuw’ maakt haast slagzij om in de rondboog boven de deur te passen. De leeuw op de achtersteven van het schip stond in de werkelijkheid met zijn kop de andere kant op.

Het schip werd in de tijd van de zee-oorlogen met Engeland, tijdens de Slag bij Kijkduin (1673), ernstig beschadigd.

Houtsnijwerk

Het houtsnijwerk is naar een gravure van Lambert Visscher, die het gekopieerd heeft naar een schilderij van Ferdinand Bol. De houtsnijder heeft alleen de loop van een kanon (een ‘tromp’) toegevoegd.

Dit type houtsnijwerk wordt een ‘bovendeurstuk’ of ‘kniestuk’ genoemd. Er was in de jaren ’90 weinig meer van over maar door een restauratie in 1999 is het beeld behouden gebleven.

Bestemmingen

In de jaren ‘30 van de 20ste eeuw was drukkerij ‘De Hoop’ in het pand gevestigd.

De linkeringang was toen de entree van een pension. Vanaf de jaren ’80 is in de kelder van het pand een seksshop.