Bierkade

Bierkaay

Bier was vanaf de 14de tot de 16de eeuw een van de belangrijkste handelsproducten van de stad. De kade van de Oudezijds Voorburgwal, van de Sint Jansstraat tot voorbij de Oude Kerk, was van ongeveer 1450 tot in de 17de eeuw een ‘bierkaay’.

Hier werden vaten gelost met bier uit Noord-Duitsland, Rotterdam en Delft. Het kadedeel bij het Blaauwlakenblok heette de Delftse bierkaai. De bierwerkers losten de vaten met wippen en kranen van de schepen en brachten deze naar de kelders van de bierhandelaars.

Bier mocht niet rechtstreeks van de brouwerij aan caféhouders en particulieren worden verkocht. Het bier werd door de bierhandelaars opgeslagen en gedistribueerd. Een aantal van hen woonde op de Oudezijds Voorburgwal, grenzend aan het blok. In het pand Oudezijds Voorburgwal no. 100 is nog de oorspronkelijke bierkelder uit de 17de eeuw aanwezig.

Vechten tegen de bierkaai

In een standaard vat zat 155 liter bier. De sjouwers van de vaten stonden bekend als ruig volk. Het was af te raden tegen de mannen van bierkaai te vechten.

 

* klik op de afbeeldingen voor de vergroting